Nuffnang

Sunday, August 29, 2010

Buat duit kat FACEBOOK and TWITTER dengan CHURP CHURP!


Awas: Ini bukan bisnes affiliate atau MLM okke. Baca dulu!

Pernah ke korang dengar pasal ChurpChurp ni? Jujur weh aku cakap ni first time aku dengar. Tehee...Kalau korang dah sign up benda ni bagus lah. K kalau blogger dapat duit dari Nuffnang Ads, korang jangan la kecik hati wei. Tak semestinya takde blog korang tak leh nak wat duit. Hoho..kat Facebook and Twitter korang pun dah boleh letak Ads dah. Biasa kan kita tengok Ads yang dekat facebook tuh.*Korang klik ke tak?* Daripada korang online buang masa tak salah sambil menyelam tu minum air sikit (bulan puasa ni weii). Dah tu korang tak perlu nak buat ape pon. Tak perlu nak pujuk-pujuk orang macam MLM tuh. Senang kan. Kat mana nak amik iklan nih? Haaa...senang je, sign up je ChurpChurp ni. Alaa kalau anda seorang blogger, benda ni macam nuffnang je. Cuma bezanya, Nuffnang untuk blog, ChurpChurp untuk facebook and twitter. Cakap banyak pun tak guna. Jom sign up dulu kat sini ChurpChurp


Sila klik pada gambar untuk tumbesaran tulang temulang




Dah sign up dah? okke jangan pening-pening nanti saya ajar satu-satu k.

So, once dah daftar anda kena authorized kan akaun facebook atau twitter anda macam ni. Langkah ni penting sebab nanti iklan yang akan diberikan akan automatik je masuk anda punye facebook atau twitter akaun anda.



Bila dah authorized akaun, anda kena set up Dashboard anda dengan betul. Dibahagian Specific assignment options tandakan samaada korang nak terima iklan berunsur tobacco atau alcohol-relared.. kalau tak nak dapat iklan-iklan berunsur macam tu jangan tandakan apa-apa.


Now, Dibahagian Customize disclaimer for scheduled tweets letakkan perkataan [ad] atau [ads] atau [iklan] atau apa saja yang anda rasakan sesuai, dan set perkataan tersebut samaada nak dihadapan iklan atau pada ayat terakhir iklan. Better guna pada permulaan ayat.



Siap...sekarang anda dah siap kemaskini akaun anda. Apa perlu buat? Just tunggu tugasan yang akan diberikan oleh pihak ChurpChurp je sekarang. Tugasan akan dihantar melalui email yang anda daftarkan. Maka dengan itu, rajin-rajin lah ye check email anda! Oleh sebab saya pun baru je sign up, so kita tengok contoh tugasan orang lain lah dulu ye. Credit to Zaid




Contoh email

Lepas je dapat email macam tu, anda terus login akaun ChurpChurp anda. Then anda boleh tengok macam ni...


Lepas login anda akan dapat dua alert. Alert yang pertamanya ada diatas tab (Scheduled Tweets) dan yang kedua ada dibawah (Pending Scheduled Tweets)… Note that kedua-duanya adalah amaran yang sama. Suka hati anda lah nak klik either one. Then anda akan nampak ada 1 tugasan iklan yang ChurChurp bagi tu. Tengok contoh dibawah, si Zaid ni dapat campaign tentang Celcom Glee, Campaign selama 27-ogos-2010 hingga 01-sept-2010, iklan akan dipublish ke akaun twitter dan facebook anda dalam masa tersebut. Apa yang perlu anda buat lepas tu??… ok baca Brief yang ChurChup bagi tu, kat situ ada detail tentang pengiklan yang nak kita buat. Nampak tak anak panah kat gambar tuh… haaa itu adalah keywords yang ChurChurp nak korang letak kat kotak compose nanti. Lepas tu anda kena buat ayat macam contoh kat bawah ni. 





Anda kena buat ayat dengan memasukkan ketiga-tiga keywords yang ChurpChurp bagi. Suka hati lah nak buat ayat macam mana pun. Ikut kreativiti anda masing-masing. Tak kisah la ayat tu dalam english or malay yang penting tiga keywords tu kena masuk kat dalam ayat tu. Faham?! Pastikan juga keywords yang anda masukkan tu betul ye. Kalau tak nanti sia-sia je kena reject. Kalau dah puas hati anda terus je klik submit but then kena ingat sekali je boleh klik submit. Meaning that anda dah takleh nak edit ayat yang anda buat tu. So, pastikan anda check betul-betul sebelum tekan butang sumbit tu k. Then, kalau anda rasa tak nak publish iklan tu anda boleh terus tekan butang reject.  





Macam mana nak tahu iklan tu dah berjaya ke belum? Okay now, lepas dah submit apa semua, anda kena tunggu conformation dari pihak ChurpChurp. Bila ChurpChurp dah approve iklan tu akan terus di auto publish kat facebook atau twitter anda semua. Lepas tu kena tunggu sehari dua pulak untuk anda tengok berapa ringgit yang anda dapat dengan iklan tersebut.




DONE

Senang je kan? so apa lagi sign up laa kat sini--->ChurpChurp..saya dah sign up. Anda bila lagi? And one more important thing, let's spread this out don't be  the last person to know!

Kalau ada apa-apa masalah berkaitan ChurpChurp atau nak tanya apa-apa soalan boleh contact mereka di http://www.churpchurp.com/contact-us/ 

ChurpChurp yang cute mute








2 comments:

siti nazihah said...

da, aku sero mu molek jadi ejen insuran la da..aku bleh napok potensi mu kot tuh.haha

Princess Fiona said...

ahahaha yo ko ti??kayo tuh ejen insuran..nok2 agi kijo nga ambank (make pom) hahahaha