Nuffnang

Thursday, June 02, 2011

Mungkin subjek 'Pendidikan Maruah Diri' perlu diperkenalkan untuk pelajar menengah rendah di Malaysia

Mungkin juga anda semua dah tahu apa yang aku maksudkan kan? Adakah ini satu troll ataupun betul-betul? Kepada yang masih blurr-blurr tak tahu apa yang tengah aku merepek ni tak payah la tahu. Bagi yang tahu, tahulah. Yang tak tahu better stay that way. And I'm not gonna give any link here. Walaupun dia macam tu, I'm still respect her. Try to put yourself in her kasut. Lagipun she's only 14, what do you expect from her? By the way, tak tahu apa perasaan aku bila baca entry dia dan semua komen-komen 'bernas' yang diberi oleh pengkomen-pengkomen sekalian. Kesian pun ada...alaa budak lagi kan. Tapi tu lah..aku pun tak berkenan dengan apa yang dia buat tu. Jangan tetiba cakap aku macam back her up pulak. Memang tak ahhh...


Anyway, whaddayathink?? Memanglah this is not what we want from the youngster kan..Aku dapat tahu pasal ni pun melalui link dekat facebook. Baru je tadi aku check timeline di Twitter, ada jugak orang cakap pasal dia. Siap ada hashtag lagi tu. Silap-silap dapat top five world trending macam khairul fahmi che mat dulu-dulu tu. Gila memang glamourlah dia sekarang. Silap dia tak pasang Nuffnang je dekat blog dia. Kalau tak confirm dah berjuta BE (buffered earning) dia dapat. Mana taknya, korang ada dapat sampai 500++ komen kat entry? Nan hadoo lah kan. Nak glamor ni macam-macam caranya kan. Cara elok, cara tak elok..tapi seelok-eloknya melalui cara eloklah kan..


Cuma aku tak berapa berkenan dengan pengkomen-pengkomen dekat blog dia tu. Bagilah nasihat jangan hentam kutuk-kutuk bagai. Macamlah korang takde adik, kakak, anak, atau sedara pompuan. Take good care of yours la dulu before nak hentam-hentam orang. Semua orang ada buat salah. Aku respect siapa yang komen bagi nasihat semua tu. Sebagai sister and brother in Islam kita seharusnya tarik dan bimbing dia supaya menjadi lebih baik. Doakan dia supaya sempat bertaubat apa semua. Tak malu ke dekat non-muslim? Diorang gelak jer tau tengok kita macam nih. MasyaAllah..ramainya kutuk dia, tak campur lagi dekat Facebook, blog, dan twitter. Tak salah kalau kita doakan yang baik-baik je kan. Okay sila jangan condemn aku sudahlah lepas nih. Hehe


And to you adik,
Ingat!!! Allah akan jaga aib kita selagi kita sendiri tak mendedahkannya pada orang lain. Even someone tu pregnant anak luar nikah pun, Allah masih jaga aib dia sehinggalah dia sendiri yang mendedahkan aib dia dengan membuang bayi tersebut. Sebab tulah kebanyakan kita-kita ni tak perasan pun someone tu pregnant, tahu-tahu dah terberanak.  Betapa Allah tutup aib dia. Tengok betapa Allah kasih dan sayangnya dekat kita even kita banyak buat salah padaNya. Apa pun, awak masih muda, masih baru nak kenal dunia..jadikanlah ini satu pengajaran. Ingatlah seumur hidup...Semoga awak mendapat hidayah. Sesungguhnya DIA MAHA PENGAMPUN. BERTAUBATLAH. Peringatan ini pun untuk saya juga!!!


Sekian sahaja untuk kali ini. bye!!!

6 comments:

Amir Hamzah Othman said...

Salam..about your recent comment on the blog of

http://milanomonstaa.blogspot.com/2011/05/lumrah-hidup.html

You said...

Korang janganlah kutuk-kutuk dia sangat...budak lagi tu..nasihat leklok kan baguss...

Mungkin subjek 'Pendidikan Maruah Diri' perlu diperkenalkan untuk pelajar menengah rendah di Malaysia A

....
I totally agree with you, she didnt know any better..
June 2, 2011 12:07 AM

Adahunny said...

Yup..thanks for thinking that way too.. :)) all she need is guidance..

alexa yussida said...

ishk mamat amir nih..tak yah la nak letak link budak tuh..makin sebarkan plak aib bdak tuh...agree with u tak ske org yg mngutuk keji ..cakap elok2..tak guna mncarut kan..lagipon die budak..not matured enough

Adahunny said...

Alexa: yess..I was like 'sentapmaknak' baca komen2 specially dari girls...elok sangat lah tu carut2 maki2 bagai..kalo macam tu 2x5 jelah kan..kita ni kalo kita nak mati esok, awal2 lagi kita gali kubur betol tak?? Means..kita tak tahu apa akan jadi esok lusa..mungkin hari ni sedapp duk kutuk dia.. Ye lah mungkin derang rasa derang dah cukup bagus segala. Kononnya takkan buat macam adik tu buat. Tapi sedarlah iman ni milik Tuhan. Kalau dia nak uji pon sekejap je lah.. Hari ni pongpang2 duk mengata esok2 tau2 dia sendiri pon sama barai.. Astaghfirullah..marahnya!!!

Nazim Nasri said...

berdoa jelah utk dia k:
http://akunaziem.blogspot.com/2011/06/siapa-adindaevans-yang-worldwide.html

akusekepingsekut said...

really agree with bobeyboeydarihati..kalau nak nasihat budak umur 14 tahun..jgn maki2 die..jgn carut2..nanti die lagi teruk sbb mase umur 14..rebellious stage tu..dan 1 agi..jangan salahkan parents diorang atas ape yang berlaku..
kita bukan xde adik.kakak.atau mungkin anak kita..kita xtau pe yang diorang buat kat blakang kita..so jaga maruah kita dan org yang kte sayang..
kita muhasabah diri kita dulu n jgn nilai amalan org sebab hanya allah je yang layak menilai umatnye...

moral of story..nak nasihat kn banyak cara dalam islam..jgn kutuk2..jgn la bagi link2 budak 2..dah bukak sgt dah aib die..klau allah dah tutp aib org tu..jgn la kite g tambah2 bukak agi..nnt allah akan bukak aib kte...mmg la dari awal die yang cari pasal..tapi budak 14 pe yg die pkr pasal baik buruk..